DİRSEK AĞRISI
Kliniğimizde dirsek ağrısı olan hastalarımız ayrıntılı bir fizik muayene ve ultrasonografi ile değerlendiriyoruz. Kesin teşhis konduktan sonra ameliyat dışında gerekli olan tüm tedavileri uygulayabiliyoruz.
Dirsek ağrısının en sık görülen nedenleri şunlardır:
-Tendinit ve bursitler
-Tenisçi dirseği
-Yumuşak doku zedelenmeleri
-Sinir sıkışması sendromları
-Boyun ve omuzdan yansıyan ağrılar
-İltihaplı romatizmal hastalıklar
-Kireçlenme
Tenisçi Dirseği Nedir?
El bileğinin aşırı zorlanmasına bağlı kolun sırtındaki kasların dirsekte kemiğe yapışma yerinde kısmi küçük yırtılmalarına bağlı iltihap ve ödem gelişmesiyle karakterize bir rahatsızlıktır.
Tenis oynayanlarda sık görüldüğü için bu isim verilmiştir. Belirtileri, bir şey taşımakla ve kaldırmakla dirsekte şiddetli ağrı, etkilenen taraf elde güçsüzlüktür.
Muayene ve ultrasonografi ile birlikte teşhis konur.
Tedavisinde erken dönemde, buz kompres, bantlama ve bandajlama, istirahat, iltihap giderici ilaç, dirseğe kortizon enjeksiyonu uygulanmaktadır. İltihap ve ağrı azaldıktan sonra ESWT şok dalga tedavisi , fizik tedavi ve egzersiz programına başlanır.
Kronikleşmiş tenisçi dirseği; uygulanan tüm tedavilere rağmen dirsek ağrısı 3-6 ay boyunca geçmiyorsa buna kronik tenisçi dirseği denir. Böyle bir durumda öncelikle teşhis tekrar gözden geçirilmelidir. Ağrının kaynağı tenisçi dirseği değil de sinir sıkışması olma ihitimaline karşı EMG çekilebilir. Boyun fıtığı şüphesi varsa boyun MR ı çekilmelidir. Teşhiste sıkıntı yok ise, kronik tenisçi dirseği tedavisine geçilir. Bu durumda uygulanan tedavilerden bazıları şunlardır: Tendona ultrasonografi eşliğinde kuru iğneleme tedavisi, manueal terapi, lazer tedavisi.
Uzm Dr Ahmet Sümen